Kuchnia

Pysznosci

ciasto karmelowe ze sliwkami

skladniki:
2 kg wypestkowanych śliwek
1 butelka (750 ml) czerwonego wina
kardamon

karmel:
w proporcjach 1:1:1, np. po 100 g
cukier
woda
śmietana 36-proc.

ciasto:
250 g mąki ziemniaczanej
250 g mąki pszennej
10 g proszku do pieczenia
2 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych
250 g masła
150 g brązowego cukry
100 g płynnego karmelu
5 jajek

kruszonka:
100 g cukru
100 g zimnego masła
200 g mąki pszennej
10 g cukru waniliowego


przygotowanie:
przygotuj śliwki: wino wymieszaj z kardamonem i zagotuj. następnie wrzuć śliwki, podgotuj na minimalnym ogniu do momentu, aż owoce zmiękną i nabiorą posmaku korzennego. na koniec odcedź je i ostudź.
przygotuj karmel: cukier rozpuść w wodzie i gotuj, aż powstanie złocisty karmel. zdejmij z ognia i powoli, ostrożnie dodawaj śmietankę. mieszaj, aż powstanie płynny karmel. gdyby masa była mało płynna, dodaj więcej śmietanki.
przygotuj ciasto: do miski przesiej obydwie mąki, dodaj przyprawy i proszek do pieczenia, wymieszaj. w drugiej misce ubij masło z cukrem na puszysta masę i nadal ubijając, stopniowo dodawaj karmel i jajka. na samym końcu dodaj mąkę. gotową masę przełóż do wyłożonej pergaminem prostokątnej brytfanki o wymiarach 30x40cm (lub takiej, jaka mieści się w twoim piekarniku - ciasto będzie wyższe lub niższe w zależności od tego, jak grubo rozsmarujesz masę). na wierzchu ułóż śliwki przekrojoną stroną do góry.
przygotuj kruszonkę: masło wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodaj mąkę i wymieszaj. powinna mieć konsystencję ułatwiającą sklejanie się w małe kawałki kruszonki.
kruszonką posyp śliwki. ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. c i piecz około 35-45 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wbita w ciasto po wyjęciu będzie sucha.

rada: korzenne wino pozostałe po gotowaniu śliwek można przechowywać w lodówce i wykorzystać ponownie przy następnej okazji, - np. z innymi owocami - do tarty z gruszkami w czerwonym winie.
niewykorzystaną kruszonkę przełóż do pojemnika i przechowuj w zamrażalniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation