Kuchnia

Kuchnia

bistro mama: Masło orzechowo - sezamowe

150 g orzeszków ziemnych solonych (lub niesolonych + sól morska wg uznania)
100 g ziaren sezamu
6-10 łyżek oleju z orzechów ziemnych lub oleju roślinnego
2 łyżeczki płynnego miodu


Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni, często mieszając, żeby się nie przypaliły. Powinny się lekko zrumienić. Odstawiamy do wystygnięcia.

Orzeszki, jeśli nie są prażone, mieszamy z solą morską i łyżką oleju. Wykładamy na blachę i wstawiamy na ok. 10 minut do rozgrzanego piekarnika. Mieszamy je w tym razie przynajmniej raz. Odstawiamy do wystygnięcia.

W blenderze miksujemy orzechy, sezam, miód, stopniowo dolewając olej. Pasta powinna być gęsta, ale oleista. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do miesiąca na pewno, a może i trochę dlużej.
- See more at: http://www.bistromama.pl/2013/05/maso-orzechowo-sezamowe.html#sthash.yyrQ4kWq.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation