Kuchnia

kuchnia

Pajęczynowe muffiny


Składniki:

* 2,5 szklanki mąki
* 1 szklanka cukru
* 3 łyżeczki kakao
* 1 łyżeczka sody
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 szklanka maślanki
* 1/2 szklanki oleju
* 1 jajko


Dekoracja:

* 500 g białego sera z wiaderka
* 3 łyżki cukru pudru
* czarny lukier


Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, a blachę na muffinki wykładamy papilotkami.

W jednej misce łączymy suche wkładniki, a w drugiej mokre. Składniki mokre wlewamy do miski ze składnikami suchymi i chwilkę mieszamy, tylko do momentu połączenia się składników. Papilotki napełniamy ciastem do ok 2/3 wysokości i pieczemy ok 20-25 minut. Upieczone muffinki odstawiamy do wystygnięcia.

Ser łączymy z cukrem i nakładamy po sporej łyżce na każdą muffinkę. Płaskim możem odrobinę wyrównujemy masę, a lukrem (zakończonym specjalną, cienką końcówką) na masie rysujemy koła. Następnie przeciągamy ostrą końcówką noża od środka do zewnątrz i tym sposobem powstaje nam pajęczyna :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation