Kuchnia

Sałatki i surówki

Sałatka ryżowa z ogórkiem i kurkumą

Składniki:

100 g białego ryżu
1/2 łyżeczki kurkumy
sól do smaku
mały pęczek koperku
1 ogórek zielony
2 - 3 łyżki majonezu
pieprz kolorowy do smaku



Ryż opłukuję, osączam i gotuję w gorącej wodzie z dodatkiem soli i kurkumy na sypko. Kiedy ryż będzie gotowy, przekładam go na sitko, przelewam zimną wodą i odstawiam.
Koperek myję, osuszam i drobno siekam. Ogórka myję, obieram ze skórki i kroję w kostkę. Do miski przekładam ugotowany, ostudzony ryż, pokrojonego ogórka, koperek, dodaję majonez oraz sól i pieprz do smaku. Całość mieszam, aż wszystko dokładnie się połączy. Wstawiam do lodówki na ok. godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation