Kuchnia

Sałatki i surówki

Składniki (2 porcje)

pół główki sałaty lodowej
1 pomidor
pół ogórka
kilka krążków czerwonej cebuli
szczypiorek
1 filet z kurczaka
2 kromki chleba
6 łyżek oliwy z oliwek
suszona bazylia i oregano
papryka ostra w proszku
sól, pieprz

Wykonanie

Sałatę lodową myjemy i rwiemy (nie kroimy) na kawałki. Układamy na talerzu. Pozostałe warzywa (pomidor, ogórek i cebula) kroimy na kawałki i układamy na sałacie. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Do suszonej bazylii i oregano (możemy dodać dowolną mieszankę suszonych ziół) dolewamy oliwę i mieszamy, pozostawiamy na około 5 minut. Fileta z kurczaka oczyszczamy, kroimy na kawałki i podsmażamy z solą, pieprzem i papryką. Gorące kawałki kurczaka układamy na warzywach. Chleb kroimy w drobną kostkę i podsmażamy lub pieczemy w piekarniku. Sałatkę polewamy oliwą z ziołami i posypujemy grzankami. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation