Kuchnia

obiad

Kurczak z Mango i Mleczkiem Kokosowym

SKŁADNIKI (dla 3 osób):


pierś z kurczaka podwójna, średniej wielkości
2 woreczki ryżu jaśminowego
400 ml mleczka kokosowego
mango duże, dojrzałe
1/2 papryczki chili
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
1/4 łyżeczki tymianku
natka pietruszki
sól


WYKONANIE:
Kurczaka pokroić w kostkę o wymiarach około 2x2 cm. Włożyć do miski i doprawić curry, imbirem, papryką, pieprzem i tymiankiem. Odstawić na 30 minut.
Mango obrać i pokroić w małą kostkę.
Chili pokroić w krążki.
Smażyć mięso na patelni z dodatkiem oliwy. Następnie dodać chili i całość smażyć razem jeszcze przez minutę.
Do usmażonego mięsa dodać mango i mleczko kokosowe. Dusić na średnim ogniu cały czas mieszając, aż sos się zredukuje.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu z 1/4 łyżeczki soli.
Potrawkę podawać na ryżu, posypaną z wierzchu natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation