Kuchnia

ciasta i inne

Pasiak mleczno-galaretkowy

Składniki:

1,5 litra mleka 3,2 %
1,5 szklanki cukru
32 g cukru waniliowego
60 g żelatyny
1,5 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
6 galaretek w różnych kolorach (u mnie truskawkowa, agrestowa, brzoskwiniowa, rubinowa, cytrynowa, malinowa)


Mleko zagotować z cukrem i z cukrem waniliowym. W 1,5 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę i wlać ją do zagotowanego mleka, pozostawić w ciepłym miejscu. Nie rozpuszczamy wszystkich galaretek naraz, gdyż stężałyby. Rozpuszczamy po dwie galaretki (każdą w osobnej miseczce) w szklance gorącej wody.
Blachę o wymiarach 39 cm na 23,5 cm wyłożyć folią spożywczą, następnie wylać szklankę zimnego mlecznego płynu i wstawić na 15-20 minut do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie wylewam jedną galaretkę rozpuszczoną w jednej szklance wody (zimną, ale nie stężoną) i znów wkładam do lodówki na 15-20 minut do stężenia. Na przemian wylewam na blachę 1 szklankę rozpuszczonej galaretki i 1 szklankę mleka. Postępuję tak aż do wyczerpania galaretek i mleka. Finalnie powinno być 13 warstw. Ciasto kroję po około godzinie od wylania ostatniej warstwy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation