Kuchnia

cukiernia i piekarnia

ciasteczka korzenne holenderskie
skŁadniki na ciasteczka:

100 mąki pszennej

1 łyżeczka cynamonu w proszku

1/2 łyżeczki imbiru w proszku

1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej w proszku

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

50 g ciemnego miałkiego cukru muscavado (z trzciny cukrowej)-ew. inny ciemny miałki cukier)

1/2 płaskiej łyżeczki soli

1 łyżka pełno-tłustego mleka

75 g masła

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)

białe migdały do dekoracji



przygotowanie:

1-nagrzaĆ piekarnik do tmp.180*c

2-w misce wymieszać wszystkie składniki (z wyjątkiem migdałów) używająć rąk.zagnieść wszystko na gładką masę i uformować z niej kulę



3-za pomocą wałka lekko podsypując mąką rozwałkować ciasto na placek grubości 0,5 cm.

4-przy pomocy form do ciastek wykrawać ciasteczka.lekko wciskając migdały w ciasteczka udekorować je według gustu.

5-przenieść ciasteczka na kratkę wyłożoną papierem do pieczenia.pieczemy je na kratce aby piekły się równomiernie z wszystkich stron,inaczej moga zbyt mocno się spiec od spodu gdy położymy je bezpośrednio na blaszce.

jeśli chcemy zaoszczędzić sobie czasu i piec większą ilość na raz można z powodzeniem wykorzystac prostokatny roster z grila.

6-piec w 180*c przez 15-18 min. lub do pięknej karmelowe-brązowej barwy.wystudzić po wyjęciu na kratce.

wciskając w każdą ciasteczkową gwiazdkę czy w pajacyka odpowiedniej grubości drewniany patyczek,stworzymy w nim dziurkę do przewleczenia tasiemki na której będziemy mogli ciasteczko zawiesić na choince :)))urocze...jak za dawnych czasów :)))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation