Kuchnia

cukiernia i piekarnia

Deser bananowy w pucharkach
z domowym budyniem, ciastkami Oreo i solonym karmelem z masłem orzechowym
Składniki, 4 - 6 porcji:

• 4 - 6 ciasteczek Oreo (lub Neo)
• ugotowany budyń, np. domowy
• 2 banany
• sok z 1 cytryny
• 200 g śmietany 36%, ubitej
• solony karmel
• 2 łyżki masła orzechowego


opcjonalnie: 2 łyżki soku z pomarańczy i 1 łyżka ajerkoniaku (do budyniu)







Przygotowanie:

Na dno pucharków wsypać pokruszone ciastka. Przygotować budyń (po ugotowaniu można dodać do niego sok z pomarańczy i ajerkoniak), ostudzić. Przygotować solony karmel, na koniec dodać masło orzechowe, wymieszać i chwilę podgrzać. Na ciastka wyłożyć ostudzony budyń oraz pokrojone banany obtoczone w soku z cytryny. Przykryć ubitą śmietaną oraz polać sosem karmelowym

Solony sos karmelowy
Składniki, 4 porcje:

• 4 łyżki białego cukru
• 1/4 szklanki wody
• 8 łyżek śmietany 30% lub 36%
• 2 łyżki masła
• około 1/3 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej, zmielonej w młynku



• do wersji sosu z masłem orzechowym - 2 łyżki masła orzechowego kremowego








Przygotowanie:

Do rondelka wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą. Podgrzewać na średnim ogniu bez mieszania do czasu aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Gdy osiągnie brązowy kolor, wlać wodę (uwaga, będzie pryskać!) i energicznie wymieszać aż cukier się rozpuści. Gotować przez minutę, następnie wlać śmietankę. Gotować przez około 4-5 minut na umiarkowanym ogniu, następnie dodać masło oraz sól i ewentualnie masło orzechowe, wymieszać do połączenia się składników. Odstawić z ognia i przelać do miseczki lub garnuszka na sos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation