Kuchnia

cukiernia i piekarnia

Tort szwarzwaldzki / Czarny las ( bez alkoholu ) - Proste PrzepisyTort szwarzwaldzki / Czarny las ( bez alkoholu )
Do ulubionych

Dodane do ulubionych przez:
3 osób

12 os b.d. 4733 kcal
Tort szwarzwaldzki / Czarny las

Składniki:

jajka 280 g
mąka krupczatka 50 g
kakao 1 łodyga
cukier 25 g
proszek do pieczenia 1 łodyga
sól 1⁄2 g
śmietana 36% 750 ml
cukier puder 19 g
cukier waniliowy 16 g
żelatyna 9 g
wiśnie z kompotu 1 opakowanie
dżem wiśniowy 230 g
czekolada mleczna 200 g

Pokaż miary kuchenne

SKŁADNIKI:
( tortownica 22 cm )
BISZKOPT :
* jajko - 5 szt
* mąka krupczatka - 5 łyżek
* kakao - 1 czubata łyżka
* cukier - 5 łyżek
* proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
* sól - 1 szczypta
MASA :
* śmietana 36 % - 750 ml
* cukier puder - 2 łyżki
* cukier waniliowy - 1 op
* żelatyna - 3 łyżeczki
DODATKOWO :
* wiśnie w kompocie ( np. Harvin z Lidla ) - 1 słoik
* dżem wiśniowy - 5 łyżek
* czekolada mleczna - 200 g



Kilka dni temu za zadanie bojowe miałam zrobić tort dla koleżanki na urodziny Jej synka.

Tak naprawdę to dostałam wolną rękę , ale wiedziałam , że Gosia ma niesamowitą ochotę na tort czekoladowy z wiśniami i kremem śmietanowym – więc na taki właśnie padło!

Tort znany jest pod dwiema nazwami – Tort Szwarzwaldzki albo Czarny las ( czarnolas ).

Wywodzi się z południowego regionu Niemiec , ale popularny jest na całym świecie.

Jest złożony z klasycznych czekoladowych biszkoptów przełożony kwaskowatymi wiśniami i słodką śmietanką – smaki rewelacyjnie ze sobą współgrają.

Tort zrobił furorę na urodzinach , a goście wołali o dokładkę!

Ps. jeśli nie będą go jadły dzieci , śmiało możecie zrobić w wersji alkoholowej ;)

Zdjęcie - Tort szwarzwaldzki / Czarny las ( bez alkoholu ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

BISZKOPT :

Białka oddzielamy od żółtek.

Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec dodając po łyżce cukru.

Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku.

Wsypujemy delikatnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem i łyżką drewnianą mieszamy w jedną stronę! aż składniki się połączą.

Wkładamy do nagrzanego na 180 piekarnika na 20 – 25 minut.

Studzimy , a następnie dobrze wystudzony kroimy na 3 równe blaty.

KREM :

Wiśnie odsączamy z kompotu ( absolutnie nie wylewamy kompotu! ).

Ok. 15 sztuk odkładamy do dekoracji , a resztę dzielimy na 2 części.

Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i dokładnie mieszamy.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno , dodając pod koniec cukier waniliowy , cukier puder i rozpuszczoną ( ale nie zimną ) żelatynę – dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ :

Pierwszy blat biszkoptowy układamy na spodzie z tortownicy.

Obficie nasączamy go kompotem pozostałym z wiśni ( ewentualnie dodatkowym alkoholem w postaci nalewki wiśniowej ).

Smarujemy po całości połową dżemu wiśniowego , a następnie częścią ubitej śmietany.

Delikatnie wygładzamy i układamy wiśnie.

Przykrywamy kolejny blatem biszkoptowym , nasączamy kompotem.

Smarujemy dżemem wiśniowym i kolejną warstwą ubitej śmietany.

Układamy drugą cześć wiśni.

Przykrywamy ostatnim biszkoptem , lekko dociskamy i cały smarujemy śmietana ( boki + góra ).

Wygładzamy lekko zwilżonym w gorącej wodzie nożem.

Boki obficie obsypujemy startą na tarce czekoladą.

Górę dekorujemy wg.własnego pomysłu resztą śmietany oraz wiśniami.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation