Kuchnia

RÓŻNOŚCI OBIADOWE

DANGO

Przygotuj
- 200 g słodkiej mąki ryżowej - 125 g miękkiego tofu - 2 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki sosu mirin (można troszkę więcej) - łyżka mąki kukurydzianej - 3 łyżki cukru

1. Wsypujemy całą mąkę do miski i dodajemy tofu. Ugniatamy oba składniki aż do uzyskania jednolitej masy (jeśli ciasto jest za suche, możemy dodać trochę wody).

2. Formujemy ugniecione ciasto w wałek. Dzielimy na trzy równe części. Każdą część ponownie dzielimy i lepimy z nich jednakowe kuleczki. Gotujemy kluski na małym ogniu. Po ugotowaniu odcedzamy kuleczki i wrzucamy na chwilę do zimnej wody.

3. Łączymy sos mirin, sos sojowy i cukier w małym garnku. Podgrzewamy i w trakcie gotowania dodajemy mąkę kukurydzianą, ab zagęścić sos. Zdejmujemy z ognia, studzimy.

4. Po ochłodzeniu i osuszeniu dango nadziewamy na patyczek (zwykły do szaszłyków jest najlepszy). Na jednym patyczku najlepiej nadziewać po 3- 4 kulki.

5. Kuleczki obtaczamy lub maczamy w sosie i podajemy. Smacznego : )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation