Kuchnia
Dieta
Zapiekane roladki z baklazana ze szpinakiem i serem ricotta
Skladniki na 4-6 porcji:
200 g szpinaku (dalam mrozony)
3 baklazany
2-3 lyzki oliwy
1 peczek bazylii
500 g sera ricotta
sol morska
czarny pieprz
galka muszkatolowa
30-40 g parmezanu (w kawalku)
400 g passaty pomidorowej
300 g creme fraiche (dalam tylko 200 g)
Swiezy szpinak umyc, przebrac, osaczyc na sicie. Zalac goraca woda, wystudzic (mrozony szpinak wlozyc do miseczki, zalac goraca woda i odstawic aby sie rozmrozil).
Baklazany umyc, osuszyc, pokroic wzdluz na cienkie plasterki (pierwszy i ostatni plasterek odrzucic). Na grillowej pateni rozgrzac niewielka ilosc oliwy, smazyc porcjami plasterki baklazana po obydwu stronach, az bedzie miekki i zrumieniony.
Bazylie oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Pare listkow bazylii zostawic do dekoracji, reszte posiekac. Szpinak osaczyc na sicie, dobrze odcisnac a nastepnie posiekac. Ricotte przelozyc do miski, dodac posiekany szpinak i bazylie, doprawic do smaku sola, pierzem i swiezo starta galka muszkatolowa.
Parmezan zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Passate pomidorowa przyprawic do smaku sola i pieprzem, przelozyc do zaroodpornego naczynia.
Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Na kazdy plasterek baklazana nakladac po lyzce masy serowo-szpinakowej, rozsmarowac a nastepnie zrolowac. Ulozyc roladki na passacie w naczyniu. Na wierzchu rozsmarowac creme fraiche, posypac tartym parmezanem.
Wstawic forme do nagrzanego piekarnika i zapiekac roladki przez 35-45 min. Podawac udekorowane pozostala bazylia
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