Kuchnia

serniki

Sernik ze śliwkami i kruszonką

Składniki : 150g ciastek kruchych kakaowych, 50g masła, 700g twarogu na sernik, 1 szklanka cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 jajka, 2/3 śmietany 36%, 500g śliwek, 100g mąki, 50g masła, 50g cukru.

Przygotowanie : Ciasteczka rozdrabniamy i mieszamy z roztopionym masłem (50g). Wykładamy dno tortownicy. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy cukier (1 szklanka) i wbijamy po 1 jajku ciągle miksując. Do masy serowej wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę, wszystko dokładnie łączymy. Wylewamy na spód sernika. Śliwki przecinamy na pół i układamy na wierzchu sernika. Przygotowujemy kruszonkę - Ciepłe , rozpuszczone masło wlewamy do miski z mąką oraz cukrem (50g) wyrabiając palcami kruszonkę. Posypujemy sernik. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 1 godz w temperaturze 180 stopni. Sernik studzimy i wkładamy na parę godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation