Kuchnia

serniki

Sernik nowojorski


Jakie serniki lubicie najbardziej? Dla mnie sernik musi być bardzo serowy, konkretny, wilgotny, raczej ciężki. Słowa typu "leciutki", "puszysty" czy "jak chmurka" skutecznie mnie odstraszają. Żadnych chmurek! . Sernik nowojorski jest dla mnie królem serników. Podobnie jak sernik londyński, jest to sernik, który nie rośnie w czasie pieczenia i nie opada. Mamy zatem gwarancję, że ciasto będzie wyglądało bardzo elegancko i nie pozapada się w nieprzewidywalne góry i doły, niczym wydmy w Parku Słowińskim. To, co mnie zachwyca w parku krajobrazowym nie koniecznie musi mi się pojawić na cieście. Cóż - tutaj to nie grozi. :)
Jako spodu można użyć kruszonych herbatników ( przepis w "serniku londyńskim" lub ciasta kruchego - tak, jak w tym przepisie. Smacznego!


Na spód:
150 g mąki pszennej tortowej
100 g masła
50 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę serową:
1 kg sera twarogowego ( trzykrotnie mielonego). Im bardziej tłusty będzie ser, tym cięższy sernik. ( Ja użyłam sera w wiaderku "Pilos" z Lidla, 1,1 kg.)
150 g cukru
100 g rozpuszczonego masła
4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
6 jajek
4 łyżki maki ziemniaczanej
otarta skórka z 1 małej cytryny
4 krople aromatu cytrynowego

Na polewę:

150 ml kwaśnej śmietany 18 %
1 pełna łyżeczka cukru pudru
zapach cytrynowy do ciasta (2 krople)


Masło rozpuścić.
Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ocierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Ciastem wykleić spód formy do pieczenia.

Twaróg ze śmietaną utrzeć w malakserze lub robotem kuchennym ( mikserem), dodając cukier i po jednym jajku. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną skórkę z cytryny i aromat. Cały czas ucierając, cienkim strumieniem wlewać masło, aż masa będzie puszysta i kremowa, bez grudek.

Masę przelewamy do formy do pieczenia. Formę trzykrotnie "upuszczamy" na blat kuchenny z wysokości 10 centymetrów, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z masy.

Sernik pieczemy przez 70 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 130 -140 st. ( nie powinien się zacząć rumienić. Jeśli mamy obawy, możemy go nakryć delikatnie papierem do pieczenia )

Następnie rozsmarowujemy polewę równą warstwą na masie serowej i pieczemy jeszcze 10 minut.
Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na godzinę przy uchylonych drzwiczkach.

Następnie odstawiamy sernik do lodówki do całkowitego wystudzenia.

Piekłam w formie o średnicy 24 cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation