Kuchnia

kuchnia z rybką, owocami morza

Zapiekanka z rybą i cukinią

Składniki

1/2 kg ziemniaków
2 marchewki
8 cebulek dymek (białych części)
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
1 kg filetów ze świeżej ryby (najlepiej pomieszać kilka gatunków, np. dorsz, łosoś, sola, pstrąg, sum, amur, okoń)
2-3 łyżki soku z cytryny
2 średnie cukinie
1 ogórek
3 łodygi selera naciowego
4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
2 łyżki majonezu
10 dag drobno startego, łagodnego żółtego sera
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 pęczek szczypiorku


Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, kroimy na nieduże kawałki (ćwiartki, albo ósemki), marchewki w cienkie talarki. Razem z dymkami układamy jarzyny na blasze wysmarowanej dwiema łyżkami oliwy. Solimy, posypujemy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gdy warzywa lekko zmiękną (po 20-25 min), dodajemy skropione sokiem z cytryny, posolone kawałki ryby oraz pokrojoną na dość grube półplasterki cukinię (może być ze skórką). Zapiekamy przez ok. 15 minut. Ogórka ścieramy na tarce, selera drobno kroimy. Mieszamy warzywa ze śmietaną, majonezem i serem. Doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Polewamy zapiekankę sosem i zapiekamy jeszcze przez 5-6 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z podsmażonym na maśle groszkiem cukrowym oraz z surówką z pomidorów i cebuli z sosem winegret.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation