Kuchnia

Kulinaria

Kapusta czerwona po polsku

Składniki:
80 dag kapusty czerwonej
15 dag suszonych śliwek
2 łyżki masła
1 i 1/2 łyżki mąki
1 kieliszek czerwonego wina
1-2 cytryny
sól, cukier


Śliwki umyć, namoczyć, wydrylować i pokroić w paseczki. Kapustę oczyścić, opłukać, cienko poszatkować, zalać winem, do­dać śliwki, sól i gotować 30 minut pod przykryciem. Cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę (usu­nąć pestki) i włożyć pod koniec gotowania do kapusty. Wyparo­wane wino uzupełnić wodą.
Tłuszcz rozgrzać na patelni, wymieszać z mąką zrobić białą zasmażkę, dodać do kapusty, zamieszać i zagotować. Doprawić do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation