Kuchnia

Kulinaria

:) Azjatycka sałatka z kurczakiem

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
250 g piersi z kurczaka
4 łyżki oleju
400 g sałaty rzymskiej
30 g płatków migdałowych
10 g ziaren sezamu
100 g grzanek

Sos:
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
6 łyżek oleju roślinnego
¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

Sałatę myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i wrzucamy do miski.
Na suchą patelnię wrzucamy płatki migdałowe i mieszając prażymy do momentu, kiedy płatki nabiorą złotego koloru (około 2 minut). Zdejmujemy z patelni. Na rozgrzaną i suchą patelnię wrzucamy ziarna sezamu, prażymy około 30 sekund ciągle mieszając. Zdejmujemy z patelni. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w paski o grubości ok. 3 mm i długości około 4 cm, posypujemy szczyptą soli i pieprzu.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy pokrojonego kurczaka i smażymy, aż mięso nabierze złotego koloru – około 5 minut.
W trakcie, gdy kurczak się smaży przygotowujemy sos. Do wysokiej szklanki wlewamy ocet ryżowy, sos sojowy, olej sezamowy, olej roślinny, wsypujemy pieprz kajeński i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitego, gęstego sosu.
Na talerzu układamy sałatę, posypujemy ją płatkami migdałowymi i ziarnami sezamu, oblewamy sosem, posypujemy grzankami. Na wierzch kładziemy kawałki kurczaka zdjętego z patelni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation