Kuchnia

ciasteczka, babeczki, bułeczki

Just My Delicious: Ciasteczka Owsiane z Rodzynkami

Składniki na ponad 30 pysznych, owsianych ciasteczek:


100g masła
1/3 szkl. cukru
1/3 szkl. cukru muscovado
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 3/4 szkl płatków owsianych
4 łyżki otrębów
1 szkl rodzynek

Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem muscovado. Dodaj jajko i wszystkie pozostałe składniki. Całość zmiksuj na jednolitą w strukturze masę. Z gotowej masy formuj kulki (np. przy pomocy łyżeczki) i układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w 180C przez ok 10 minut.


Sugestie: Do ciasteczek możesz dodać ulubione ekstrakty, czy dodatki takie jak np. skórkę cytrusów, owoce kandyzowane, wiórki kokosowe, odrobinę kawy itp.

Wersja light: Zmniejsz ilość cukru, mąkę zastąp ciemną.

Pytanie: Co zrobić, gdy ciasteczka wraz z upływem czasu twardnieją?
Odpowiedź: Aby ciasteczka były miękkie przechowuj je w temperaturze pokojowej, najlepiej bez zamykania w szczelnym pojemniku, tak aby chłonęły wilgoć z powietrza.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation