Kuchnia

ciasteczka, babeczki, bułeczki

Gotuj z Cukiereczkiem: Babeczki z masłem orzechowym

Składniki:
90g masła,
200g masła orzechowego,
180 ml mleka,
200g cukru,
200g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100g orzeszków ziemnych + kilka do dekoracji,
2 jajka,
Krem:
65g masła,
160g masła orzechowego,
50g cukru pudru,
50g kremówki,

Przygotowanie:

Orzeszki drobno siekamy. Wszystkie składniki na babeczki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypujemy cukier, dodajemy masło i masło orzechowe i ucieramy całość na puszystą masą. Ciągle ucierając dodajemy stopniowo po jednym jajku. Następnie dodajemy na przemian porcjami mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko mieszamy. Dodajemy orzeszki i mieszamy już łyżką. Masę przekładamy do formy na muffinki (16 babeczek) i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż babeczki się zarumienią. Po upieczeniu babeczki studzimy. W tym czasie przygotowujemy krem. Masło ucieramy z masłem orzechowym. Następnie dodajemy kremówkę i cukier puder, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do szprycy i dekorujemy nią babeczki. Babeczki posypujemy orzeszkami i ozdabiamy listkami mięty, smacznego ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation