Kuchnia

ciasteczka, babeczki, bułeczki

Przy kuchennym stole

Rogaliki kokosowe z wanilią

Składniki (na 40 ciastek):

60 g wiórków kokosowych
200 g zimnego masła
65 g cukru pudru
szczypta soli
rdzeń z 2 lasek wanilii
230 g mąki pszennej
do obtoczenia:

2 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki cukru pudru



Wiórki kokosowe podprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Masło pokroić na kawałki, dodać cukier puder, sól, rdzeń wanilii, mąkę i wiórki kokosowe. Całość zagnieść na gładkie ciasto (ja miękkie masło wymieszałam mikserem z pozostałymi składnikami, a na końcu dopiero wyrobiłam je przez chwilę ręcznie).
Z ciasta uformować kulę, owinąć ją w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Ze schłodzonego ciasta odrywać małe porcje (o wadzie około 15 g) i formować z nich najpierw kulki, potem wałeczki, a na koniec rogaliki. Ułożyć je na dwóch blachach wyłożonych papierem lub matą do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C (z termoobiegiem 160 st.C) przez 12-15 minut, lub do momentu, aż nabiorą jasno złotego koloru.



Wiórki kokosowe i cukier puder wsypać do miseczki, wymieszać i obtaczać w nich jeszcze ciepłe ciastka. Zostawić do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation