Kuchnia

Przystawki

Składniki

4 jajka
4 duże pieczarki
2 ząbki czosnku
garść natki pietruszki, posiekanej
ok. 2 łyżeczki śmietany
ok. 1 łyżeczki majonezu
1 łyżka oliwy z oliwek
posiekana dymka lub szczypiorek

Sos

4 łyżki majonezu
2 łyżeczki chrzanu

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół. Źółtka wyjmujemy do miski i rozgniatamy, a białka układamy na talerzu.
Pieczarki ścieramy na grubych oczkach i przesmażamy na oliwie ze startym czosnkiem, aż woda odparuje z pieczarek. Gdy pieczarki ostygną, łączymy je z żółtkami.
Farsz dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekana natkę z pietruszki, śmietanę, majonez oraz sól i pieprz. Majonezu i śmietany dodajemy w takiej ilości, aby farsz się połączył.
Farsz nakładamy w połówki jajek (w miejsce po żółtku), tak, aby dokładnie napełnić zagłębienie.
Dekorujemy sosem (majonez i chrzan dokładnie mieszamy). Podajemy na posiekanym szczypiorku lub dymce z pieczywem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation