Kuchnia

Przystawki

DUSZONE PIECZARKI W DELIKATNYM SOSIE.

Bardzo prosta i szybka przystawka do mięs. Wystarczy 25 minut i będzie gotowa. A smak? Ja uwielbiam tak podane pieczarki, na ciepło w delikatnym sosie, posypane obficie natką pietruszki. Smacznego!
Składniki

500g pieczarek, małych lub średnich
1 cebula
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól
pieprz
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
1 łyżka śmietany
ok.½ szklanki wytrawnego wermutu

Przygotowanie

Pieczarki czyścimy i jeśli są średniej wielkości tak jak moje, kroimy je na pół.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy ją na oleju i przekładamy na miseczkę.
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez 3–4 minuty, na średnim ogniu. Dodajemy posiekany czosnek i cebulę. Podsmażamy jeszcze przez chwilę.
Całość podlewamy wermutem i dusimy pieczarki, aż wermut w połowie odparuje. Na tym etapie dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczarki dusimy jeszcze przez 1–2 minuty. Powinien powstać delikatny sos w niewielkiej ilości.
Pieczarki podajemy na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation