Kuchnia

Food

Otrębowy omlet cynamonowy z samych białek, poniżej 200 kcal.

Składniki na jeden omlet 132kcal/szt: (z moimi dodatkami: melon kantalupa i syrop klonowy 189kcal)

17g otrębów owsianych
13g otrębów żytnich
dwa białka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
łyżeczka aromatu waniliowego


80g melona kantalupa
jedna łyżka stołowa syropu klonowego

1. Otręby wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzątkiem (do linii otrębów, ale zwróćcie uwagę na to, że otręby mogą się zalać tylko na górze, a na dole zostać suche, więc trzeba przemieszać i dolać wody), odstawiamy na ok. 5-7min
2. Białka ubijamy na pianę i dosypujemy do nich proszek, cynamon, dolewamy aromatu, mieszamy
3. Do białek dodajemy otręby i mieszamy energicznie i dokładnie. Mogą się robić małe grudki, dolewamy odrobinkę mleka i mieszamy dalej, w tym czasie nagrzewamy patelnię.
4. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, wylewamy jednolitą masę. Co jakiś czas trzeba sprawdzać łopatką brzegi i je trochę "odklejać" od patelni, aż w końcu odejdzie nam cały omlet. Omlet ze względu na cynamon i otręby żytnie wychodzi w dość ciemnym kolorze. Za pierwszym, drugim razem może nie wyjść odwrócenie go w idealnej postaci, ale po kilku próbach nabiera się wyczucia.
5. Dokładamy składniki i gotowe.
Namawiam bardzo mocno na jakiś syrop (agawa, klonowy itp.) gdyż omlet robi się "naponczowany" i słodziutki. Dobrą alternatywą dla świeżych owoców+syropu jest dżem bez cukru. Jedna łyżka takiego dżemu, to często tylko około 10kcal, a nie dostarczamy żadnych innych cukrów, niż te pochodzące z owoców (polecam dokładne studiowanie etykietek ze składami dżemów, bardzo się od siebie różnią, warto zapłacić troszkę więcej za zdrowszy i smaczniejszy!)

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation