Kuchnia

Food

Ciasto czekoladowe z burakami i jabłkami

To ciasto z cyklu wrzucamy, mieszamy, pieczemy i gotowe. Prościej już być nie może. Jak przystało na rasowe ciasto czekoladowe jest ciężkie, zwarte i wilgotne. Można napisać, że zakalcowate. Jeśli buraki zetrzecie na tarce o dużych oczkach, w głęboko czekoladowej barwie widoczne będą delikatne muśnięcia bordowych refleksów. I nieco bardziej wyczuwalny będzie smak buraka.
Zapraszam.



Składniki na ciasto czekoladowe z burakami:
3 jaja
200 g cukru pudru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
200 g mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 szklanka startych buraków (4 średnie buraki)
100 g gorzkiej czekolady
szczypta sody oczyszczonej
+
2 winne jabłka
cynamon



Wykonanie ciasta czekoladowego:
Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Buraki obieramy, ścieramy na tarce o małych lub dużych oczkach.
Czekoladę kroimy na małe kawałki.

Jaja ucieramy z cukrem pudrem, wlewamy olej rzepakowy, wsypujemy mąkę i kakao.
Ucieramy przez chwilę do uzyskania jednolitej masy.

Dodajemy buraki oraz posiekaną czekoladę, mieszamy łyżką aby wszystkie składniki połączyły się.
Ciasto przekładamy do formy.
Na wierzch układamy pokrojone jabłka, lekko wciskając w ciasto i posypujemy cynamonem.
Ciasto czekoladowe z burakami pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation