Kuchnia

Food

Tortilla z salami chorizo i serem Manchego

Składniki:

ok. 400 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków, ostudzonych i pokrojonych na grube plastry
ok. 100 g salami Chorizo (następnym razem wykorzystam chorizo)
ok. 40 g sera Manchego
3 jajka
150 g śmietany kremówki 30%
cebula dymka ze szczypiorkiem
2 średniej wielkości czerwone cebule
ok. 10 sztuk czarnych oliwek pokrojonych na plastry
oliwa z oliwek
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Potrzebna nam będzie patelnia, którą można włożyć do piekarnika.
Cebulę siekamy w piórka, podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy następnie salami i całość podsmażamy chwilkę. Wszystko wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jajka roztrzepujemy widelcem z kremówką, doprawiamy solą i pieprzem.
Do jajek dodajemy posiekane oliwki, salami z cebulą, starty ser i na koniec ziemniaki. Całość delikatnie mieszamy.
Na czystą patelnię nalewamy odrobinę oliwy (ok. 2 łyżki) i gdy się rozgrzeje, wylewamy całą masę. Całość smażymy ok. 5 minut (u mnie patelnia była mniejsza, więc tortilla była wyższa, przez co troszkę dłużej zeszło podsmażanie). Nadmiar tłuszczu zbieramy ręcznikiem papierowym.
Patelnię wkładamy do piekarnika z włączoną funkcją grill i pieczemy, aż całość się zetnie.
Tortillę posypujemy przed podaniem szczypiorkiem.
Smacznego:-)
PS. Świetnie smakuje z zimną maślanką :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation