Kuchnia

dania na ciepło

Pierogi ruskie | kuchniaagaty.pl

Pierogi ruskie
Agata, 29 listopada 2013
Pierogi ruskie
Składniki
ziemniaki - ugotowane w mundurkach, ok. 10 szt.
twaróg - 0,5 kg
cebula - 1 szt
olej - 2 łyżki
sól, pieprz ziołowy - do smaku
ciasto
mąka pszenna - 2 szklanki
olej - 1 łyżka
woda - gorąca, dolewana stopniowo
Sposób przygotowania
Ciasto na pierogi ugniatam najczęściej w robocie kuchennym. Jeśli robisz to ręcznie, do dużej miski wsyp mąkę, wlej olej i stopniowo dolewaj gorącą wodę, wymieszaj widelcem. Gdy składniki z grubsza się połączą, przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj tak długo, aż stanie się gładkie, miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosyp mąkę/dolej więcej wody. Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło.
Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulkę. Ziemniaki obierz i przepuść przez praskę lub rozgnieć. Dodaj twaróg (również rozdrobniony). Wszystkie składniki mieszaj dokładnie, aż stworzą jednolitą masę. Przypraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Z cienko rozwałkowanego ciasta wycinaj krążki, nadziewaj masą twarogową, zlepiaj dokładnie brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie, wyjmuj ok. minutę po wypłynięciu na wierzch.
Podawaj z podsmażoną cebulą lub kwaśną śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation