Kuchnia

dania na ciepło

Fasolka po bretońsku :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

Składniki:
0,5 kg fasoli typu Jaś
200 g szynki lub boczku wędzonego
100 g aromatycznej, podsuszanej kiełbasy
1 pierś z kurczaka
2 średnie cebule
2 duże ząbki czosnku
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
Fasolę dokładnie przepłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc, żeby napęczniała. Następnego dnia osolić, dołożyć pierś z kurczaka i gotować do momentu, aż fasola będzie prawie miękka.

Szynkę lub boczek pociąć w kostkę. Kiełbasę pociąć najpierw w grube plastry, a potem każdy plasterek na ćwiartki. Wyjąć z garnka z fasolą pierś kurczaka i też pociąć w kostkę.

Mięsa wrzucić na patelnię i smażyć, aż się przyrumienią. W tym czasie pokroić drobno cebulę i czosnek. Dodać do mięs i kontynuować smażenie, aż cebulka się zeszkli.

Mięsa wraz z cebulą wrzucić do fasoli. Dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, łyżeczkę cukru, doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze 20 minut, do momentu, aż fasola będzie zupełnie miękka.

Podawać ze świeżym, żytnim chlebem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation