Kuchnia

Przepisy - Napoje

Jak zrobić domową czekoladę na gorąco?

• (przepis na dwie porcje czekolady): 2 (480 ml) szklanki mleka (najlepiej 3,2%), 120 g gorzkiej czekolady, pół łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka cukru, (jeśli nie lubisz smaku czekolady gorzkiej wówczas 90 g czekolady deserowej oraz 30 g czekolady mlecznej)

1. Czekoladę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Do rondelka wlej mleko oraz dodaj tartą czekoladę oraz ekstrakt waniliowy.

2. Włącz ogień i mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Uważaj, aby czekolada się nie zagotowała, gdyż może się zważyć. Dodaj do smaku cukier i wymieszaj.

3. Możliwe wariacje:
• Podgrzej mleko razem z 2 plasterkami świeżego imbiru oraz szczypty ziela angielskiego. Jak już mleko przejdzie smakiem i zapachem imbiru to go wyciągnij i dodaj czekoladę. Następnie postępuj wg. przepisu powyżej. Podawaj z bitą śmietaną posypaną z wierzchu cynamonem.
• Dodaj szczyptę tartego kardamonu i pieprzu cayenne. Podawaj z bitą śmietaną i plasterkiem pomarańczy.
• Dodaj kieliszek Kahlua, Amaretto lub jakiegokolwiek likieru. Dzięki temu czekolada się bardziej rozgrzeje i będzie miała bogatszy smak.
• Dodaj pół łyżeczki przyprawy pięć smaków, kieliszek rumu oraz ozdób czekoladę gwiazdką anyżu.
• Zamiast zwykłej czekolady użyj czekolady smakowej np. chilli lub pomarańczowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation