Kuchnia
pierniczki
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 3 blaszki pierniczków
2 szklanki mąki pszennej
20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki ciepłego mleka
SKŁADNIKI NA LUKIER:
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka soku z cytryny ( opcjonalnie )
PIERNICZKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:
Świeże drożdże łączymy z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstawiamy na ok. 10 min do lekkiego wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski razem z 3/4 szklanki cukru pudru, sodą, cynamonem oraz przyprawą do piernika. Miód rozpuszczamy razem z masłem i dodajemy do mąki, następnie dodajemy jajko i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Dokładnie wyrabiamy, aby powstało jednolite ciasto.
PIERNICZKI Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:
Mąkę przesiewamy do miski razem z 3/4 szklanki cukru pudru, sodą, cynamonem oraz przyprawą do piernika. Następnie dodajemy suche drożdże oraz jajko. Miód rozpuszczamy razem z masłem i dodajemy do mąki, następnie dodajemy ciepłe mleko. Dokładnie wyrabiamy, aby powstało jednolite ciasto.
—————————-
Stolnicę dosyć mocno oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm. Foremkami do ciastek wycinamy różne kształty ( foremki nie powinny być duże, ponieważ pierniczki lekko podrosną ). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C na ok. 8-10 min. Pierniczki powinny się zarumienić.
1/2 szklanki cukru pudru łączymy z 2 łyżkami gorącej wody i sokiem z cytryny, aby powstał dosyć gęsty lukier. Za pomocą pędzelka smarujemy ostudzone pierniczki lub po prostu polewamy lukrem. Podajemy, gdy lukier na pierniczkach zastygnie. Smacznego.
MA==