Kuchnia

pierniczki

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 3 blaszki pierniczków

2 szklanki mąki pszennej

20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych

2 łyżki miękkiego masła

2 łyżki miodu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki cynamonu

1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

1 jajko

3/4 szklanki cukru pudru

2 łyżki ciepłego mleka



SKŁADNIKI NA LUKIER:

1/2 szklanki cukru pudru

2 łyżki gorącej wody

1 łyżeczka soku z cytryny ( opcjonalnie )



PIERNICZKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

Świeże drożdże łączymy z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstawiamy na ok. 10 min do lekkiego wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski razem z 3/4 szklanki cukru pudru, sodą, cynamonem oraz przyprawą do piernika. Miód rozpuszczamy razem z masłem i dodajemy do mąki, następnie dodajemy jajko i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Dokładnie wyrabiamy, aby powstało jednolite ciasto.



PIERNICZKI Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

Mąkę przesiewamy do miski razem z 3/4 szklanki cukru pudru, sodą, cynamonem oraz przyprawą do piernika. Następnie dodajemy suche drożdże oraz jajko. Miód rozpuszczamy razem z masłem i dodajemy do mąki, następnie dodajemy ciepłe mleko. Dokładnie wyrabiamy, aby powstało jednolite ciasto.



—————————-

Stolnicę dosyć mocno oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm. Foremkami do ciastek wycinamy różne kształty ( foremki nie powinny być duże, ponieważ pierniczki lekko podrosną ). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C na ok. 8-10 min. Pierniczki powinny się zarumienić.

1/2 szklanki cukru pudru łączymy z 2 łyżkami gorącej wody i sokiem z cytryny, aby powstał dosyć gęsty lukier. Za pomocą pędzelka smarujemy ostudzone pierniczki lub po prostu polewamy lukrem. Podajemy, gdy lukier na pierniczkach zastygnie. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation