Kuchnia

pierniczki

Pierniczki Katarzynki
Składniki (na około 30 - 40 Katarzynek):

250 g miodu
60 g masła
125 g cukru
1 łyżka smalcu (dałam dodatkowe 20 g masła)
2 łyżki wody
1 łyżka przyprawy do pierników
1 ubite jajko
630 g mąki
1 łyżeczkę sody




Katarzynki



Wykonanie:

Miód, cukier, masło, smalec (lub więcej masła), wodę i przyprawę zagotować mieszając. Jak tylko zawrze, zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Kiedy mieszanka będzie chłodna dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto (ja robiłam to w mikserze, mieszadłem). Ciasto można odstawić na 20 minut, ale nie ma takiej potrzeby. Na omączonej powierzchni rozwałkowywać na grubość około 8-10 mm. Wykrawać Katarzynki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane pierniczki można posmarować jajkiem lub wodą. Piec w 180 stopniach przez 10-12 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation