Kuchnia

Sweet Christmas

ciastka choinki - przepis
składniki, około 15 sztuk:

• 150 g miękkiego masła
• 70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 50 g cukru pudru
• 150 g mąki pszennej tortowej
• 75 g mąki ryżowej lub mąki ziemniaczanej

lukier:

• 1 granat, wyłuskane ziarenka i trochę soku
• sok z cytryny
• cukier puder

oraz: foremka w kształcie choinki




przygotowanie:
masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. dodać przesianą mąkę pszenną oraz mąkę ryżową. miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. piekarnik nagrzać do 160 stopni.
ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm, podsypując stolnicę mąką. foremką wycinać choinki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez około 5 - 8 minut, lub do czasu aż ciasteczka będą lekko złote.
przygotować dekorację: owoc granatu podzielić na ćwiartki i wyłuskać ziarenka. wymieszać kilka łyżek powstałego soku z granatu z cukrem pudrem uzyskując gęsty lukier (różowy). tak samo postąpić z sokiem z cytryny. po ostudzeniu ciasteczka polukrować białym oraz różowym lukrem i udekorować ziarenkami granatu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation