Kuchnia

Sweet Christmas

Cytrynowe ciasto z kandyzowanymi wiśniami
Składniki na ciasto:
180 gramów rozpuszczonego i wystudzonego masła
180 gramów mąki
150 gramów kandyzowanych wiśni (lub zwykłych
starta skórka z dwóch dużych cytryn (kupcie te nie nawoskowane)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160 gramów cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 jajka
szczypta soli
Składniki na syrop: 50 ml soku z cytryny
60 gramów cukru
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
około 2 łyżek soku z cytryny
50 gramów kandyzowanych wiśni
CYTRYNOWE CIASTO Z KANDYZOWANYMI WIŚNIAMI - sposób przygotowania:
Wykonanie ciasta i syropu: Jajka utrzyj z cukrem, aż staną się puszyste i kremowe. Masę jajeczną połącz ze skórką cytrynową, esencją waniliową i solą. Przesiej mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj do ciasta mąkę. Następnie stopniowo dodawaj roztopione masło. Wiśnie oprósz mąką i dodaj je do ciasta. Natłuść i posyp kaszą manną (lub bułką tartą) 21 cm keksówkę (podłużną formę na ciasto). Przełóż ciasto do formy. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Piekłam około 40 minut. Aby być pewnym, że ciasto jest już upieczone włóż w jego środek patyczek. Jeśli po wyjęciu będzie czysty - ciasto jest upieczone. Jeśli będzie oblepiony ciastem, należy kontynuować pieczenie ciasta. Przy końcu pieczenia ciasta, przygotuj cytrynowy syrop. Podgrzej sok cytrynowy z cukrem, aż cukier się rozpuści. Upieczone i gorące ciasto przełóż do góry dniem na tacę. Zdejmij formę. Gorące ciasto nakłuj w kilku miejscach wykałaczką. Za pomocą łyżki stopniowo polewaj ciasto syropem cytrynowym. Odstaw do ostygnięcia. Wykonanie lukru: Połącz ze sobą sok cytrynowy z cukrem pudrem. Ma mieć dość gęstą konsystencję. Podobną do gęstej śmietany. Jeżeli jest za gęste dodaj albo odrobinę mleka albo jeszcze troszkę soku. Jeżeli jest za rzadkie dodaj cukru. Polej zimne ciasto lukrem i zanim lukier stężeje udekoruj ciasto wiśniami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation