Kuchnia

czekoladowe

Tort czekoladowy -
jajka - 5 sztuk
masło - 30 dag
cukier - 30 dag
mąka - 30 dag
cukier waniliowy - 1 opakowanie
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
gorzka czekolada - 15 dag
skórka starta z pomarańczy
orzechy laskowe mielone - 15 dag
zapach rumowy

DEKORACJA:
morelowe konfitury - 10 dag
cukier grysikowy - 10 dag
polewa czekoladowa - 40 dag
mielone migdały - 10 dag
zapach migdałowy
cukier puder - 30 g
TORT CZEKOLADOWY - sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na jasny krem. Czekoladę rozpuścić w ciepłej kąpieli wodnej i wymieszać z masą jajeczną. Ubić białka na sztywną pianę. Do masy dodać orzechy, skórkę pomarańczową, zapach, mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w temp. 180°C przez 45 minut. Ciasto ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa placki. Przełożyć warstwą utartych na gładką masę konfitur. Pozostałymi konfiturami posmarować wierzch i boki tortu. Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połową polać ciasto. Poczekać, aż zaschnie. Boki tortu posypać kakao i nożem-piłką uformować dekoracyjne fale. Resztę polewy rozlać cienko na stolnicy. Gdy zastygnie, za pomocą łopatki formować rządek po rządku czekoladowe wałeczki. Udekorować nimi wierzch tortu. Z cukru i 1/4 szklanki wody ugotować syrop. Wymieszać z migdałami i zapachem. Ostudzić. Z masy wykrawać ozdoby. Przybrać nimi tort. Posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 105 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation