Kuchnia

czekoladowe

Ekstremalnie czekoladowe babeczki

Składniki na babeczki (ok. 20 szuk):
- 1,5 szklanki wody
- 2/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka kawy
- 1 2/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 kostki masła
- 1 1/3 szklanki cukru brązowego (lub trochę mniej białego)
- 2 jaja

Wrzątek wymieszać z kakao i kawą, odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło zmiksować z cukrem oraz jajkami. Wmiksować partiami mąkę, a na końcu dodać kakaowo-kawową mieszankę. Ciasto wlać do papilotek (na ok. 2/3 wysokości). Piec ok. 18 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka, ale nie przesadzić z czasem pieczenia, bo najlepsze są wciąż lekko kleiste i wilgotne.

Składniki na krem:
- 400 ml śmietany 36%
- tabliczka mlecznej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru

Czekoladę rozpuścić i wystudzić. Chłodną, ale wciąż płynną czekoladę wmieszać do śmietany, a następnie porządnie schłodzić (najlepiej wstawić na trochę do zamrażarki). Śmietanę ubić, dosładzając cukrem pudrem, a następnie nakładać na babeczki za pomocą worka cukierniczego z odpowiednią tylką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation