Kuchnia

Pizze, tarty, quiche.

Składniki:

Ciasto

25 dag mąki
14 dag masła + około łyżeczki do formy
szczypta soli
kilka łyżek zimnej wody


Nadzienie

6-8 jabłek (np.antonówka,reneta)
2 jajka
15 dag cukru
niepełna szklanka śmietany
pół łyżeczki cynamonu
cukier puder do pospania

Mąkę połączyłam z miękkim masłem,szczyptą soli
i paroma łyżkami wody.Dokładnie zagniotłam ciasto i uformowałam z niego kulkę.Wstawiłam ją na dwie godziny do lodówki.
Po upływie czasu wysmarowałam formę do tarty o średnicy
28-30 cm masłem i rozłożyłam na niej ciasto,dokładnie dociskając je palcami.
Ciasto nakłułam w kilku miejscach widelcem i wstawiłam ponownie do lodówki.W tym czasie obrałam jabłka i pokroiłam je na cienkie plasterki.
Ułożyłam je koliście na cieście.W miseczce wymieszałam jajka z cukrem i cynamonem i śmietanką.Polałam sosem ułożone na cieście jabłka.Piekłam tartę w temperaturze 180 stopni około 45 minut,dopóki owoce i brzegi ciasta nie nabrały złocistego koloru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation