Kuchnia

Pizze, tarty, quiche.

Zapiekanka z resztek

Ta zapiekanka to doskonały sposób na pozbycie się resztek ugotowanego mięsa, także tego z rosołu. Zamiast groszku i kukurydzy można użyć innych warzyw - mrożone też się nadają!

Składniki:

200 g makaronu
100 g ugotowanego, pokrojonego kurczaka
100 g zielonego groszku (mrożony lub z puszki)
100 g kukurydzy (mrożonej lub z puszki)
1-2 łyżeczek ziół, suszonych lub świeżych: bazylii, oregano, pietruszki
250 ml beszamelu
tarty ser do posypania

Beszamel:

20 g masła
20 g mąki
280 ml mleka

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Przygotuj beszamel, roztapiając na patelni lub w rondlu masło, dodaj mąkę i dokładnie mieszaj, żeby nie powstały grudki. Dodawaj stopniowo mleko, dopraw szczyptą gałki muszkatołowej. Gotuj aż sos zgęstnieje. Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż je do żaroodpornego naczynia. Posyp żółtym serem. Zapiekaj przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. I już! (za: netmums.com)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation