Kuchnia

Pizze, tarty, quiche.

Pizza na orkiszowym cieście

Składniki na dwie 32cm pizze:
Suche:
- 275 gr. mąki orkiszowej
-150 gr maki razowej
- 20 gr świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli morskiej

Mokre:
- 175 ml mleka sojowego (można dać zwykłe 1,5%)
- 125 ml letniej wody
- 6 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:
drożdże rozpuścić w wodzie połączonej z mlekiem
składniki suche połączyć w jednym naczyniu, dodać drożdże i stopniowo dolewać oliwę
bardzo dobrze wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne, odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę, przykryte lnianą ściereczką
następnie rozciągać ciasto w dłoniach aż stanie się dość płaskie, położyć na dużą, okrągłą formę do wypiekania pizzy i rozwałkować
im ciasto będzie cieńsze, tym lepsze, dodać ulubiony sos (biały lub czerwony). Tak gotowe ciasto włożyć do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piec przez 15 minut*
wyjąć z piekarnika i nałożyć pozostałe składniki w/g uznania, ponownie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez 15 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation