Kuchnia

Pyszności na słodko

Ciasto czekoladowe z całą pomarańczą
Ciasto czekoladowe z całą pomarańczą

175 g masła, miękkiego
1 nieduża pomarańcza(ok 200 g)
100 g mąki ze środkiem spulchniającym
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 łyżki kakao
100 g mielonych migdałów
175 g jasnego cukru muscovado
4 jajka

Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. Pomarańczę wkładamy do rondla i zalewamy wodą. Zagotowujemy, po czym gotujemy, częściowo przykryte przez 1 godzinę. Przecedzamy i studzimy.
Piekarnik nastawiamy na 180 st C.
Kroimy pomarańczę na ćwiartki, wyjmujemy pestki i kroimy na drobniejsze części(bez obierania ze skórki). Umieszczamy pomarańczę w food procesorze i mielimy ją na puree.Przesiewamy mąkę, proszek, przyprawy i kakao do miski, mieszamy z mielonymi migdałami.
Masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy żółtka, dalej ubijając. Dodajemy pomarańczową miazgę oraz mieszankę mączną. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Wlewamy do przygotowanej foremki i pieczemy 40-45 minut. Studzimy przez 5 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation