Kuchnia

Kulinaria

Mini pączki kardamonowe
Składniki:
2 opakowania waniliowego serka homogenizowanego (300 g)
3 jajka
1,5 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka zmielonego kardamonu
skórka otarta z 1 cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
olej rzepakowy do smażenia (ok. 1 litr)


Do obtoczenia:

drobny cukier do wypieków
odrobina zmielonego kardamonu



Sposób przygotowania:
Serek homogenizowany zmiksować z jajkami i skórką cytrynową. Mąkę wymieszać z kardamonem i proszkiem do pieczenia, przesianą dodać do serka, dokładnie wymieszać. W płaskim, szerokim rondlu rozgrzać olej do 175 stopni (temperaturę można sprawdzić termometrem cukierniczym, ja swój kupiłam na allegro za ok 15 zł :) ). Łyżeczkę do herbaty moczyć w odłożonym oleju i nakładać nią ciasto na olej. Smażyć do uzyskania złocistego koloru. Łyżką cedzakową wyciągać pączki i odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia ich z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe obtaczać w kardamonowym drobnym cukrze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation