Kuchnia

Kulinaria

Lody pistacjowe
Składniki:
3/4 szklanki obranych, niesolonych pistacji
3/4 szklanki cukru
2 szklanki tłustego mleka (lub śmietany kremówki)
5 żółtek
grubo posiekane pistacje do posypania
nieco zielonego barwnika spożywczego

Zmiksuj w blenderze pistacje z 1/4 szklanki cukru. Przesyp do rondla, wymieszaj z mlekiem, zagotuj.
Utrzyj żółtka z resztą cukru. Nie przerywając ucierania, powolutku wlewaj gorące mleko pistacjowe. Masę ponownie przelej do rondelka, w którym gotowało się mleko. Ciągle mieszając podgrzewaj, aż masa zacznie gęstnieć. Uważaj, aby nie zagotować! Gdy krem będzie gęsty, zdejmij z ognia i dodaj nieco zielonego barwnika. Przelej do metalowej miseczki, przykryj, ostudź i wstaw na godzinę do lodówki. Potem przełóż do zamrażalnika na 3 godziny i zamrażaj, co jakiś czas mieszając (jeśli masz, użyj maszynki do lodów).
Przed podaniem lody przełóż do pucharków lub miseczek i posyp grubo pokrojonymi pistacjami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation