Kuchnia

Kulinaria

Składniki:

Ciasto:

30 dag mąki
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
3 łyżki śmietany 18%
6 żółtek
1 łyżka spirytusu
Pozostałe:

1 białko do smarowania
Olej lub smalec do smażenia
Cukier puder do posypania
Dżem wiśniowy lub wiśnie (mogą być z likieru)
Przygotowanie:

Ciasto:

Mąkę przesiej przez sito, dodaj żółtka, mało, cukier, śmietanę i spirytus.Z podanych składników zagnieć ciasto, a następnie dobrze wybij wałkiem tak aby powstały pęcherze (ubijaj od 15- 30 minut- im dłużej tym lepiej). Gotowe ciasto rozwałkuj cienko i wykrawaj krążki o średnicy 6, 5 i 4 cm. Wycięte koła ponacinaj w kilku miejscach na obwodzie .

Na jedną różę układaj 3 wycięte krążki o różnej średnicy – od największego do najmniejszego. Krążki sklejaj białkiem dociskając na środku palcem.

Ciasto podczas pracy wysycha, dlatego pozostałą część na której w danym momencie nie pracujesz trzymaj owinięte w folię w lodówce.

Róże kładź na rozgrzany tłuszcz, zaczynając mniejszym krążkiem do dołu, a następnie obracając, tak aby się przyrumieniły z obu stron. Gotowe układaj na bibule, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na koniec oprósz cukrem pudrem i z góry zwieńcz różę wiśnią bądź dodatkiem konfitury.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation