Kuchnia

coś mocniejszego

mummy in the kitchen: Eggnog czyli likier jajeczny po amerykańsku

2 jajka, w temperaturze pokojowej
1/4 szklanki cukru brązowego
laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki cynamonu
laska cynamonu
2 szklanki mleka



Przygotowanie:

- do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier i ubijamy aż cukier się całkowicie rozpuści,
- w rondelku podgrzewamy mleko, wanilię i przyprawy, doprowadzamy do wrzenia ( nie może wykipieć ) i odstawiamy z ognia,
- następnie powoli małymi porcjami wlewamy gorące mleko do masy jajecznej cały czas ubijając, nie należy tego robić zbyt szybko i zbyt dużymi porcjami, żeby nie powstała nam jajecznica
- po wlaniu całego mleka, przelewamy masę z powrotem do rondelka i podgrzewamy aż zacznie gęstnieć ( masa może być spieniona ), wtedy zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia, przechowujemy w lodówce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation