Kuchnia

coś mocniejszego

Chleb bez wyrabiania z siemieniem lnianym - jak zrobić? Przepisy na WINIARY

maka pszenna chlebowa 410 g
woda 360 g
drożdże 3 g
sól 6 g
siemię lniane 3 łyżki
otręby 1 łyżka
Dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania:
do góry

Chleb bez wyrabiania z siemieniem lnianym

Wodę umieścić w naczyniu,w którym będzie rosło nasze ciasto i rozpuścić w niej drożdże , dodać 3/4 ilości mąki. Drewnianą łyżką wymieszać składniki/ ok.2-3 min./, dodać sól , pozostałą mąkę, siemię lniane i kontynuować mieszanie ok.5 min.-naczynie przykryć folią .....
maka pszenna chlebowa
woda
drożdże
sól
siemię lniane
Chleb bez wyrabiania z siemieniem lnianym

...i pozostawić na 12-18 godz,najlepiej na noc/.
Chleb bez wyrabiania z siemieniem lnianym

Rano ciasto znacznie podrośnie i pokryje się pęcherzykami.
Chleb bez wyrabiania z siemieniem lnianym

Blat obsypać obficie mąką, zmoczyć dłonie i złożyć kilkakrotnie ciasto. Uformować bochenek,podsypać otrębami pszennymi.
otręby
Chleb bez wyrabiania z siemieniem lnianym

Posypać z wierzchu siemieniem, przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godz. W międzyczasie /po 1 godz. rośnięcia ciasta/ nastawić piekarnik na 230 st.
siemię lniane
Chleb bez wyrabiania z siemieniem lnianym

Wstawić do piekarnika garnek/żeliwny,gliniany itp./ przykryty pokrywką Kiedy ciasto podwoi swoją objętość/po ok.2 godz/wyjąć z piekarnika garnek. Włożyć do środka wyrośnięty chlebek . Przykryć garnek i wstawić do gorącego piekarnika
Chleb bez wyrabiania z siemieniem lnianym

-po 30 min. zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15-20 min. Gotowy chlebek wyjąć z piekarnika, zdjąć pokrywkę i wystudzić.
Chleb bez wyrabiania z siemieniem lnianym

Przełożyć na kratke kuchenną.
Chleb bez wyrabiania z siemieniem lnianym

Kroić po całkowitym przestudzeniu.
Chleb bez wyrabiania z siemieniem lnianym

Chlebek ma cienką chrupiacą skórkę i mięciutki dziurawy miąższ.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation