Kuchnia

K-Przepisy

Pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami - przepis
Pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami
Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka
150-200 g fety, rozdrobnionej
około 35 oliwek czarnych, pokrojonych
2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
1 jajko
po pół łyżeczki: soli, pieprzu i papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
natka pietruszki, pokrojona
mąka, olej rzepakowy do smażenia
Sos:
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
garść świeżych listków bazylii
sól, pieprz
olej rzepakowy
1. Wszystkie składniki na pulpeciki umieścić w misce a następnie dobrze wymieszać. Formować małe pulpeciki, które należy obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
2. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Na odrobinie rozgrzanego (ale nie gorącego) oleju podsmażyć cebulę i czosnek uważając, żeby nie spalić czosnku. Doprawić pieprzem. Dodać pomidory z puszki, posiekaną bazylię i doprawić solą. Gotować sos około 30 minut, dodać pulpety i gotować kolejne 10 minut lub dłużej jeśli chcemy gęstszy sos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation