Kuchnia

zapiekanki

Co nam będzie potrzebne (na 4 porcje):

- 4 kawałki dobrej szynki
- 2 jajka
- 100 g startego sera
- spory kawałek czerwonej papryki
- szczypiorek
- sól i mielony pieprz do smaku

Jajka zapiekane w szynce
0

jajka zapiekane w szynce
Click here for the recipe in English

Jajka zapiekane w szynce – proste, pyszne i idealne do podania w niedzielny, leniwy poranek. Dodatkowo fajny sposób na wykorzystanie formy do muffinów. Zamiast robić zwykła jajecznicę, z tych samych składników można wyczarować coś naprawdę wyjątkowego – zapiec w piekarniku i zachwycić wszystkich, którzy razem z Wami zasiądą do stołu. Zdecydowanie polecam!

Jajka zapiekane w szynce | Jem Co Umiem

Co nam będzie potrzebne (na 4 porcje):

- 4 kawałki dobrej szynki
- 2 jajka
- 100 g startego sera
- spory kawałek czerwonej papryki
- szczypiorek
- sól i mielony pieprz do smaku
- olej do wysmarowania foremki (jeśli używacie formy silikonowej, nie jest to konieczne)

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy wszystkie składniki i rozgrzewamy piekarnik do 200°C
Siekamy szczypiorek (około pół pęczka), paprykę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy 2 jajka, starty ser, szczyptę (tak na końcówkę noża)soli i pieprzu, mieszamy wszystko razemDo kubeczków w foremce wkładamy po kawałku szynki (wnętrze kubeczków trzeba najpierw wysmarować niewielką ilością oleju, żeby jajko się nie przyklejało, chyba, że używacie formy silikonowej, wtedy nie jest to konieczne), jeśli chcecie, aby mieszanina jajek nie wypłynęła na zewnątrz szynki, kawałki powinny być w całości, bez żadnych dziurek, chociaż mi osobiście jajko na zewnątrz nie przeszkadzaDo kubeczków wyłożonych szynką nakładamy mieszaninę z jajek (do wysokości ok. 2/3 kubeczka – w czasie pieczenia mieszanina nieco urośnie)Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10-12 minut, aż szynka się przybrązowi, a jajka nie będą płynne
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation