Kuchnia

zapiekanki

Gniazdka

Składniki

500g makaronu spaghetti,
40 dag mięsa mielonego,
jajko,
2 duże cebule,
100g serka topionego,
puszka 400g pomidorów bez skórki,
200 ml śmietany,
sól,
pieprz,
czubata łyżeczka suszonej bazylii,
2 ząbki czosnku,
20 dag startego żółtego sera,
olej,
bułka tarta.

Bardzo smaczna zapiekanka.
Etapy przygotowania

Cebule pokroić w kostkę. Do mięsa dodać pół cebuli, jajko, 4 łyżki bułki tartej, łyżeczkę pieprzu, bazylię oraz łyżeczkę soli. Formować kotlety, obtoczyć w bułce, usmażyć na oleju.

Makaron ugotować al dente, odcedzić. Zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory z zalewą, dusić 7 min. Dodać serek topiony i śmietanę. Dusić, aż serek się roztopi. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Naczynie żaroodporne natłuścić, wysypać bułką tartą. Układać zimny makaron formując z niego tyle "gniazdek" ile kotletów. Polać sosem. W gniazdka ułożyć kotlety. Piec ok. 15 min w temp. 180st. Posypać serem, zapiekać jeszcze 8-10 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation