Kuchnia

zapiekanki

ZAPIEKANKA JAJECZNA Z KIEŁBASĄ I POMIDORAMI
Składniki (4 porcje) :

4 duże ugotowane ziemniaki lub 6 małych
20 dag cienkiej kiełbasy
1 duża cebula
3 pomidory (ok.50 dag)
5 jaj
10 dag sera żółtego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
masło do formy
sól, pieprz do smaku



Wykonanie:

Formę do pizzy smarujemy masłem. Ziemniaki, kiełbasę, cebulę, sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy w niezbyt cienkie plastry. Na dnie formy układamy warstwę ziemniaków, na nich krążki cebuli, plastry pomidorów i lekko solimy. Następnie dajemy plasterki kiełbasy. Jajka ubijamy z solą i pieprzem do smaku i polewamy równomiernie zawartość formy. Zapiekamy 20 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C. Po wyłączeniu piekarnika posypujemy startym serem. Wyjmujemy gdy ser się roztopi. Zapiekankę podajemy na gorąco posypaną posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation