Kuchnia

Kącik kulinarny

Zupa szpinakowa

Składniki:

- 50 dag szpinaku
- pół cebuli
- 1 ziemniak
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki warzywnego bulionu
- 1 żółtko
- sok z ćwiartki cytryny
- 1/4 szklanki śmietany
- 3 łyżki masła
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki. Dusić do miękkości we własnym sosie. Masło stopić w rondelku. Wrzucić pół posiekanej cebuli i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażyć na małym ogniu prze 3-4 minuty. Po zdjęciu z ognia przetrzeć do tego rondelka szpinak i ugotowany wcześniej w mundurku, a następnie obrany, ziemniak. Zalać bulionem i przez chwilę gotować. Do kubka wlać żółtko, dodać sok z ćwiartki cytryny i gałkę. Wymieszać i połączyć z zupą. Należy uważać, aby nie zagotować zupy, bo żółtko może się wtedy ściąć. Do zupy wlać następnie śmietanę. Doprawić do smaku. Każdą porcję posypać startym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation