Kuchnia

Kącik kulinarny

Zupa Serowa

Składniki:
- 1 litr bulionu
- 250 g serka topionego (śmietankowego)
- 2 cebule, pokrojone w kosteczkę
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- garść posiekanej pietruszki
- garść posiekanej cebuli dymki
- sól
- biały pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie.
2. W rondlu podgrzewamy bulion, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie mieszamy. Gotujemy cały czas, aż serki się całkowicie rozpuszczą.
3. Kiedy serek rozpuści się w bulionie, dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem.
4. Całość gotujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
5. Zupę najlepiej serwować z grzankami, posypaną posiekaną pietruszką i drobno posiekaną cebulą dymką.
6. Grzanki przygotowujemy z jasnego lub ciemnego pieczywa, podsmażając pokrojone w kostkę kromki chleba lub bułki na rozgrzanym maśle, aż się ładnie zarumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation