Kuchnia

Oczyszczanie

Buraka najlepiej jeść na surowo, ponieważ w takiej formie zachowuje swoje właściwości prozdrowotne w najwyższym stopniu. Jeśli jednak nie możemy przekonać się do takiej postaci, możemy podawać to warzywo na wiele różnych sposobów – w surówkach, sałatkach, zupach, a nawet deserach. Dlaczego warto jak najczęściej po nie sięgać?

1. Skarbnica witamin
Burak ćwikłowy to przede wszystkim doskonałe źródło witamin i minerałów. W korzeniu tego warzywa znajdują się spore ilości witaminy C, wzmacniającej odporność, a także witaminy A, B1 i betakarotenu, które dbają o wzrok oraz pomagają zachować młody wygląd i poprawią kondycję skóry, włosów i paznokci. Spora zawartość kwasu foliowego jest potrzebna szczególnie kobietom w wieku rozrodczym i ciężarnym. Buraki bogate są również w wapń, który jest budulcem kości i zębów, a duża zawartość potasu w buraku pozwala utrzymać w ryzach ciśnienie tętnicze krwi.

2.Lekarstwo na anemię
Chyba każdy słyszał, że buraki powinno się jeść przy niedokrwistości, mają one bowiem cenne składniki, które poprawiają jakość czerwonych ciałek krwi. Kluczowym pierwiastkiem jest tutaj żelazo, które jest niezbędne w transporcie tlenu do wszystkich komórek ciała oraz kobalt, który bierze udział w procesach tworzenia czerwonych krwinek.

3.Na przeziębienie
Sok ze świeżych buraków i marchwi doskonale wzmacnia odporność, pity w okresie jesienno- zimowym chroni przed przeziębieniem i grypą. Jeśli jednak choroba nas już dopadnie, to warzywo pomoże postawić nas na nogi. Zawarta w burakach betanina zatrzyma rozwój wirusowej infekcji. Dodatkowo burak ma działanie wykrztuśne i działa łagodząco na stany zapalne gardła. Żeby przygotować sok z buraka należy wydrążyć warzywo (wcześniej umyte), wsypać do niego 3 łyżki cukru i wstawić do piekarnika. W momencie kiedy cukier całkowicie się rozpuści, we wnętrzu buraka powstanie syrop.

4.Burak na odchudzanie
Burak powinien mieć swoje miejsce w każdej diecie odchudzającej, jest bowiem skarbnicą błonnika, przyspiesza przemianę materii. Jest dobrym sposobem na zaparcia, a zawarte w nim pektyny ułatwiają niszczenie bakterii gnilnych, które obecne są w naszym przewodzie pokarmowym. Dodatkowo burak zawiera niewiele kalorii. 100 g świeżego warzywa to nieco ponad 40 kcal. Zjadanie dużych ilości buraków w połączeniu z aktywnością fizyczną stymuluje również rozwój masy mięśniowej i poprawia wydolność fizyczną organizmu. Zawarty w burakach betacyjan (czerwony błonnik) nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym i wydalany jest w organizmie z kałem i moczem, które mogą mieć dzięki temu czerwoną barwę. Nie jest to nic groźnego, a po całkowitym wydaleniu błonnika zabarwienie moczu wraca do normy. Na buraki uważać powinny osoby chore na cukrzycę, ponieważ warzywo to dość szybko i zdecydowanie podnosi poziom cukru we krwi.

5.Odkwaszenie organizmu
Burak ma właściwości zasadotwórcze, pomaga więc zachować równowagę kwasowo- zasadową organizmu, niezbędną dla dobrego zdrowia. Jest to szczególnie ważne u osób zjadających dużo produktów kwasotwórczych, takich jak pieczywo, słodycze i mięso. Właściwość ta jest również wykorzystywana przy łagodzeniu objawów tzw. zgagi czy nadkwasowości. Wystarczy wypić szklankę ciepłego barszczyku bez dodatku octu, a dolegliwości wynikające z nadkwasoty ustępują.

6.Lekarstwo na raka
W 1961 r. dr Sandro Ferenchi odkrył, że korzeń buraka, dzięki zawartości cezu i rubidu oraz przeciwutleniacza betainy powstrzymuje rozwój komórek nowotworowych. Zauważył on znaczącą poprawę stanu zdrowia u połowy z kilkudziesięciu osób cierpiących z powodu chorób nowotworowych przewodu pokarmowego i pęcherza moczowego, którym zalecił pić dziennie 2 szklanki soku z surowych buraków. Podobne badania przeprowadzono w Niemczech, uzyskano bardzo podobne wyniki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation